Иницијатива за обнову јавних чесми

Иницијатива Право на воду покренула је акцију „Заједно шаљемо иницијативе да чесме заживе“, у оквиру које је омогућила свим грађанима да преко странице полекол.орг на једноставан начин својој општини или граду пошаљу петицију за обнову постојеће или изградњу нове јавне чесме на местима где сматрају да је њихово постојање неопходно.

Из године у годину суочавамо се са све чешћим и интензивнијим топлотним таласима. Екстремно високе температуре, условљене климатским променама, могу озбиљно нарушити здравље људи, посебно рањивих група попут деце, особа са хроничним болестима, старијих и особа у ситуацији бескућништва. Вода током оваквих временских непогода је спасоносна, а омогућавање приступа води путем јавних чесама је ургентна мера за ублажавање нежељених последица.

“Ово радимо зато што заступамо став да је вода јавно добро и залажемо се да мора бити омогућена свима на непрофитној основи. Живећи у измењеним климатским условима, сматрамо да се не може говорити о функционалном систему јавног здравља уколико на јавним површинама не постоје јавне чесме са чистом пијаћом водом”, рекла је Жаклина Живковић, из иницијативе Право на воду.

Јавне чесме представљају бесплатан и приступачан извор воде за пиће, што је нарочито важно током летњих месеци када су расхлађивање и унос течности од највећег значаја у превенцији сунчанице и топлотног удара. Коришћењем воде са јавних чесми смањује се употреба флаширане воде, а тако и пластике која загађује животну средину.

“Екстремна топлота негативно делује на наше здравље, а нарочито у условима високе влажности ваздуха и интензивне физичке активности. Топлотни удар најпре погађа кардиоваскуларни и нервни систем, а рањиве групе јесу старије особе, особе са хроничним болестима и деца. Климатске промене потенцирају старе и суочавају нас са новим јавноздравственим изазовима и хитно је потребан друштвени договор како ћемо на њих одговорити.”, рекао је Др Александар Стевановић, асистент на Катедри за социјалну медицину, Медицинског факултета Универзитета у Београду.

У иницијативи Право на воду кажу да су грађани у овом топлотном таласу сигурно препознали које су то критичне локације где недостају јавне чесме, а да су они сад само направили једноставан алат којим су омогућилии и подржали грађане да од локалних самоуправа траже јавне чесме.

Јавне површине на којима недостају чесме су оне површине које су доступне свима и служе за заједничке активности, окупљања и интеракцију људи, попут улица, тргова, паркова, дворишта школа и вртића, спортских терена, шеталишта и слично. На страници полекол.орг поред појединаца иницијативу могу упутити и неформалне групе, удружења и друга правна лица.

Фото: полекол.орг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *