ВОЗИЛА ЗА НАДГЛЕДАЊЕ ПАРКИРАЊА УСКОРО У НОВОМ САДУ

Служба за заједничке послове Града Новог Сада је за потребе Градске управе за инспекцијске послове, у чијем саставу је и Комунална милиција, расписала 17. јуна јавну набавку за пет возила и десет бицикала са камерама за надгледање поштовања прописа у области саобраћаја.  Набавка је објављена у различитим партијама, са роковима важности приспелих понуда 25. јула за возила и 15. јула за бицикле.

Комисија је донела одлуку за набавку бицикала и склопљен је уговор са добављачем „Ада систем“ из Новог Сада, а одлука за возила се очекује најкасније до 25. августа.

Према речима члана Градског већа за комуналне и инспекцијске послове Здравка Јелушића сви грађани су сведоци великог процента непрописно паркираних возила у граду, а Комунална милиција није у могућности да на традиционалан начин процесуира тако велики број прекршаја, па је одлучено да се купе возила и бицикли са камерама.

Он је истакао да ће увођењем бицикла са камерама, поред возила која ће контролисати стање на коловозима, бити решен проблем непрописног паркирања у пешачким зонама, на тротоарима и бициклистичким стазама и да ће то допринети унапређењу комуналног реда.

Казне за оне који крше прописе су високе, износе 250 000 динара за паркирање на зеленој површини за правна лица, 25 000 динара за физичка лица која паркирају на зеленој површини или другој површини која није дефинисана као површина за паркирање, а правно лице мора да плати 150 000 динара уколико је возило паркирано на непрописном месту које није зелена површина.

Пуштање система у рад подразумева и одређена техничка подешавања, успостављање директне конекције са системом Министарства унутрашњих послова, али се очекује пуна фунционалност најкасније до краја текуће године.

Очекује се да ће овакав систему првим данима примене процесуирати више од 1 000 прекршилаца дневно, али се одговорни у Граду надају да ће Новосађани релативно брзо прихватити нове околности и драстично смањити број непрописно паркираних возила како би саобраћај био убрзан на задовољство свих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *