Филмски центар Србије: Синиша Павић је био „највећи и најуспешнији југословенски и српски телевизијски писац“

Синиша Павић, један од омиљених телевизијских аутора на нашим просторима,  преминуо је у свом дому у Власотинцу у 92. години.  Сахрана ће бити одржана сутра у 13 часова на гробљу у том граду.

ЖИВОТ И ДЕЛО 

Павић је рођен у Сињу 22. јануара 1933. године, одакле се његова породица после пет година преселила у Београд. Дипломирао је на Правном факултету 1956. године, а радни век провео је као судија. Био је српски и југословенски сценариста, аутор бројних популарних телевизијских серија међу којима је и „Врућ ветар“ из 1980. године, који је емитован у Чешкој, Мађарској, Румунији, Бугарској и Аустрији и неретко је проглашаван за најбољу телевизијску серију.   Такође, филм „Вишња на Ташмајдану“ сниман је по његовом роману. Добитник је Награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело 2020. године.  Његова супруга и сарадница на сценаријима била је Љиљана Павић.

На ТВ Београд први пут се појавио 1971. године с познатом серијом Дипломци. Писао је сценарио за првих 13 епизода серије Отписани, као и 27 епизода Позоришта у кући. Павић је написао сценарио за 14 историјских ТВ драма: Последњи чин, Време злочина, Човек који је бомбардовао Београд, Мисија мајора Атертона, Одлазак ратника, повратак маршала и других, као и драмских серија Шпанац и Бањица. Писао је и позоришне представе, романе и филмске сценарије. Аутор је сценарија за филмове: Тесна кожа, Лаф у срцу, Чудо невиђено, Мољац, Нема проблема, Полтрон.

Радио-телевизија Србије је поводом његове смрти на сајту објавила  ауторски текст Вукашина Недељковића  који је  истакао да „нас је Синиша натерао да волимо и његове антијунаке“. „Вишедеценијско искуство Синишу Павића сврстава у ранг народне мудрости. Реплике појединих ликова које је измаштао равнају се са народним умотворинама. Зато, чини се да је недовољно рећи да је Синиша Павић аутор једне епохе, историјског раздобља или аутор једног века. Његова дела су постала део опште културе“, поручује се у тексту посвећеном овом великом уметнику.

ОПРОШТАЈНА ПОРУКА ФИЛМСКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ

„Синиша Павић је био највећи и најуспешнији југословенски и српски телевизијски писац, а пре свега, добар човек изузетних људских особина и врлина. Као судија судио је праведно и часно, као писац, писао је живописно и драматуршки прецизно. Његове серије, филмови и галерија ликова, од култног Врућег ветра, хитоидне Тесне коже, омиљеног Бољег живота, радо гледаних Срећних људи, Породичног блага и модерног Нушића каква је Бела лађа, јесу хроника последњих пола века наших простора и њихово трајно играно сведочанство. Оне су и баштина и јавно добро Радио-телевизије Србије чији је Синиша Павић један од најважнијих савременика и акционара. Пре пет дана је обележено пет година од смрти великог писца Горана Михића, у току је фестивал филмског сценарија, за седам дана је рођендан његове Радио Телевизије Србије.  Збогом драги Синиша. Филмски центар Србије“

Извори: Филмски центар Србије, РТС, Википедија

Фото: Тањуг/Сава Радовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *