Трамп прети војском на улицама САД, немири се настављају

 Председник САД Доналд Трамп запретио је да ће послати војску да угуши немире због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током привођења, који су ушли у седми дан.

Трамп је рекао да ће, ако градови и државе не буду контролисали протесте, он распоредити војску и брзо решити проблем, преноси BBC.

Трамп се обратио из Ружичњака Беле куће, у тренутку док је полиција у близини председничке резиденције сузавцем и гуменим мецима растеривала демонстранте.

„Док ово говорим, распоређујем хиљаде и хиљаде тешко наоружаних војника и припадника снага реда да зауставе нереде, пљачке, вандализам, нападе и безобзирно уништавање имовине“, рекао је Трамп.

Та изјава указује да би Трамп могао да се позове на Закон о побуни, који је усвојен 1807. године, према којем председник има право да угуши безакоње током ванредних ситуација.

Тај закон је последњи пут употребљен 1992. године, током немира у Лос Анђелесу, када је порота ослободила четворицу полицајаца који су претукли Роднија Кинга.

Насиље, пљачке и пожаре, који су подметнути у недељу увече, Трамп је назвао „срамним“, преноси Ројтерс.

Трамп није одговарао на питања новинара, а на крају кратког обраћања отишао је до Цркве Светог Јована, која се налази преко пута Беле куће и која је у недељу вече оштећена у немирима.

Трамп је стао је испред цркве са неколико чланова своје администрације, међу којима су били секретар за правосуђе Вилијам Бар и саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен.

Председник САД је испред цркве подигао Библију и рекао да су САД „највећа земља на свету“ и да „ће очувати безбедност у њој“.

Трамп је на кратко позирао фоторепортерима са Библијом, а затим се пешице вратио у Белу кућу.

Док је председник САД говорио, чули су се одјеци шок бомби, пошто су припадници полиције растеривали демонстранте.

Полицијским снагама и Тајној служби у помоћ је, непосредно пред почетак акције, стигла и војна полиција.

Такође, Пентагон је саопштио да у Вашингтон стиже 600 до 800 припадника Националне гарде.

У десетинама градова у САД уведен је полицијски час, а Национална гарда размештена је у 23 савезне државе и Вашингтону.

Полицајац Дерек Шовин оптужен је за убиство трећег степена, а још три полицајца су отпуштена.

Гувернер Њујорка Трампу: Хвала, али не хвала

Гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо поручио је „Хвала, али не“ претњи председника Доналда Трампа да ће мобилисати војску како би се изборили са нередима.

„Председник покушава да прекроји стварност“, рекао је Куомо и додао да се чак и у Вашингтону има људи на улицама који протестују.

„То су мирни протести. Углавном су то млади људи, белци, који су увређени оним што су видели када је убијен Флојд, што и треба да буду“, рекао је Куомо за Си-Ен-Ен.

Куомо инсистира на томе да су то спорадични случајеви деструктовног понашања и да чине незнатну мањину демонстраната.

„Криминалне активности не можемо толерисати и морају се законски санкционисати, али пљачкаши су се умешали са демонстрантима. Међутим, оно што је председник данас урадио јесте да је позвао америчку војску против америчких држављана“, рекао је Куомо.

Годфри: Смрт Флојда-трагични подсетник на дугу борбу нације

Смрт Џорџа Флојда и других трагични су подсетник на дугу и непрекидну борбу америчке нације да постигне истинску једнакост за све, оценио је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри поводом дешавања у САД.

Годфри је нагласио да је за њега, као америчког грађанина, веома болно суочавање са чињеницом да још има неправди и да расизам још увек представља проблем са којим се САД суочавају као друштво.

„Озбиљне препреке још увек стоје на путу ка узвишеном циљу отеловљеном у нашој Декларацији независности да су сви људи створени једнаки. Али не можемо губити наду“, навео је Годфри, а објављено је на Фејсбук страници амбасаде.

Он је подсетио да је председник САД Доналд Трамп рекао да сада морају да се удвоструче напори како би се обезбедило да „ране зацеле и правда надвлада мржњу и хаос“.

Амбасадор је нагласио да фундаменталне слободе говора, штампе и окупљања чине Сједињене Америчке Државе отвореном земљом.

„Не можемо и не треба да покушавамо да сакријемо бољке нашег друштва пред светом. Уместо тога, надамо се да ће нам искрена јавна дебата и миран дијалог помоћи да постигнемо истинско помирење у америчком друштву, као и безбедност, једнаке могућности и достојанство за све“, поручио је Годфри.

извор: РТВ
фото: EPA-EFE/SHAWN THEW

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *