ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА МЕСА У СВЕТУ, ЕУ И СРБИЈИ

Старост и малобројност радника

У Србији сточарство у БДП пољопривреде сточарство учествује само са 30 одсто. То је карактеристика неразвијених земаља (све испод 60 одсто).На почетку 2020. године у Србији је у тову било 1,72 милиона свиња што је на нивоу 1955. године! Средње развијена земља, чему тежи Србија, треба да има свиња колико и становника, дакле 1:1. Годишње се увози око 56.000 тона свињског меса. У Србији постоји преко 400 кланица за стоку, од чега само око десетак великих индустријских

• ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА МЕСА, СВЕТ, ЕУ И СРБИЈА: У свету се годишње произведе 336 милиона тона меса (2018. године). Пре пола века се производило око 70 милиона тона;
• КИНА: Афричка куга свиња се прво појавила у Кини где се број свиња смањио са 442 милиона у 2017. на 310 милиона крајем 2019. године. Због тога Кина повећава увоз са 500.000 тона меса у 2014. на 3,5 милиона тона у 2020. години;
• У Европској унији има 87,4 милиона говеда, 148,2 милиона свиња и близу 100 милиона оваца и коза. У државама чланицама ЕУ у 2017. години произведено је 45,2 милиона тона меса;
• У Србији сточарство у БДП пољопривреде сточарство учествује само са 30 одсто. То је карактеристика неразвијених земаља (све испод 60 одсто);
• Сточарством се у Србији бави укупно 444.000 газдинстава, што је 76,4 одсто од укупног броја газдинстава;
• У сталном порасту је увоз меса и прерађевина. У Србији се узгаја око 878.000 говеда (товом се бави 130.000 газдинстава и произведе се око 76.000 тона меса), има мање од 2,7 милиона свиња (узгојем се бави 140.559 газдинстава и произведе око 300.000 тона меса), има 1,7 милиона грла оваца (просечно се произведе годишње око 30.500 тона меса), коза 196.000 (узгојем се бави 46.000 газдинстава), произведе се око 16 милиона комада живине (узгојем се бави 340.000 газдинстава и произведе се око 106.000 тона меса годишње). Процене су и да има и око 15.000 коња у Србији;
• На почетку 2020. године у Србији је у тову било 1,72 милиона свиња што је на нивоу 1955. године! Средње развијена земља, чему тежи Србија, треба да има СВИЊА КОЛИКО И СТАНОВНИКА – ДАКЛЕ 1:1!
• Извоз меса и живих животиња у 2016. години износио је 45,4 милиона долара;
• Производња меса у Србији за две и по деценије опала је са 650.000 на 450.000 тона годишње! Према подацима РЗС у 2019. години просечно се по становнику потрошило 60 килограма меса и производа од меса;
• У Србији постоји преко 400 кланица за стоку, од чега само око десетак великих индустријских;
• Фокус производње меса у Србији је на задовољењу сопствених потреба, уз назови мали извоз. Годишње се увози око 56.000 тона свињског меса;
• Просечна потрошња меса по становнику у 2018. години била је 41 килограм. И то 5,6 килограма говеђег, 16,4 свињског, 16,9 пилећег и 2,3 килограма осталих врста;
• КАРАКТЕРИСТИКА ЗА СРБИЈУ: Позитивна је промена укрупњавање поседа, а слабост је старост и малобројност чланова газдинстава, као и старост механизације (просек је 25 година);
• Просечна старост на селу је 61 година, док је број лица у породичном газдинству најчешће један или два;
• Уочено је да има доста напуштених газдинстава;
• СРБИЈИ СЕ препоручује подржавање производње без ГМО, и раст органске производње (која се сад опала на 0,4 одсто обрадивих њива или на око 15.000 хектара) Вредност извоза из органске пољопривреде је око 23 до 25 милиона долара годишње. Традиционалних производа, географски заштићених артикала и производња производа вишег квалитета. Чињеница је да Србија већ дужи временски период није конкурентна ни по цени нити по уједначености квалитета у извозу меса.

пише: Бранислав Гулан
фото: гласподриња.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *