Преко 14 милиона  динара за инвестиције у прераду воћа и поврћа

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство  Чедомир Божић уручио је данас  уговоре  пољопривредницима који су добили средства на конкурсу за суфинансирање инвестиција за набавку опреме за прераду воћа и поврћа, укључујући и печурке. Укупна вредност опреме прелази 25,8 милиона динара, а ресорни секретаријат учествује са око 55 одсто средстава.

Секретар Божић је подсетио на то да је  реч о бесповратним средствима, тачније преко 14 милиона динара за суфинансирање инвестиција за набавку нове опреме намењене  регистрованим пољопривредним газдинствима. На  тај начин пољопривредници ће успети да се опреме неопходним уређајима за сушење, замрзавање,  пријем, прераду, пуњење и паковање воћа, поврћа и грожђа.

„Средства која је Секретаријат за пољопривреду определио на основу овог конкурса по једној пријави износе  максимално два милиона динара. Уколико су носиоци пољопривредних газдинстава жене или пољопривредници млађи од четрдесет година, за њих смо предвидели још десет посто на опредељени износ“, истакао је секретар Божић. Kако је још навео, и овај конкурс је израз апсолутног настојања Секретаријата да се пољопривреда у нашој покрајини стално унапређује.

На конкурс се пријавило 20 пољопривредника, а  услове за суфинансирање испунуло је њих осам. Секретар Божић је и овом приликом упутио позив пољопривредницима  у Војводини да учествују на конкурсима Секретаријата како би унапредили своју производњу.

Млади пољопривредници који су овом приликом добили средства – Дајана Бекчић Петровић из Каћа, која са својим супругом у власништву има фабрику за прераду кромпира и производњу смрзнутог помфрита а конкурисали су за средства за набавку нове хладњаче, и млади пољопривредник Драган Жмукић из Сенте, који се бави сушењем гљива и конкурисао је за набавку нове сушаре, истичу да су им ова средства посебно значајна.

Како су навели, до сада су радили са половном опремемом, што им је умногоме отежавало производњу. Очекују да ће на овај начин бити далеко  ефикаснији и успешнији на тржишту.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *