Отворене 62. Словачке народне свечаности у Бачком Петровцу

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, обратио се вечерас на свечаном отварању манифестације Словачке народне свечаности у Бачком Петровцу.

,,Карактеристика данашњег дана јесте једна реч – заједништво. Овде смо сви заједно у Бачком Петровцу и ово је празник свих нас који живимо на територији Републике Србије и АП Војводине. Нема овде празника који славе само Срби, Словаци, само Хрвати, Бошњаци, Роми. И када је лепо и када је тешко били смо заједно“, рекао је Иванишевић.

Покрајински секретар је истакао да ће ове свечаности бити заступљене на сваком следећем сајму у организацији Секретаријата како би њихов значај био представљен широј јавности, уз обичаје словачке националне заједнице.

Словачке народне свечаности представљају важан културни и туристички догађај у организацији Општине Бачки Петровац, Матице словачке и Националног савета словачке националне мањине уз подршку локалних удружења.

У оквиру програма 62. Словачких народних свечаности, од 8. до 11. августа, биће традиционално организоване изложбе, концерти, позоришне представе, културно-уметнички програм, спортска такмичења и вашар уметности. У програму свечаности учествује више од 2000 учесника.

Манифестацију је отворио саветник у кабинету председника Владе Републике Србије, Сава Стамболић, а на свечаном отварању присутнима су се обратили и председница Општине Бачки Петровац, Виера Крстовски, председница Националног савета cловачке националне мањине, Душанка Петракова, потпредседница Матице словачке у Србији, Ана Хорватова и Њ.Е. амбасадор Словачке Републике у Србији, Михал Павук.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *