ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић учествовао је у програму Међународног дана младих који је у Новом Саду, између осталог, обележен и кроз радни састанак и Међународну конференцију “Млади после пандемије: Једна Европа“. У Омладинском центру ОПЕНС, тим поводом, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и градоначелник Вучевић разговарали су са делегацијама из Ниша, Мионице, Сомбора и Суботице, као и представницима ОПЕНС-а. Циљ састанка је био представљање реализованих корака у циљу успостављања омладинских центара, представљање пројеката за реновирање објеката који су означени као могући омладински центри у наведеним градовима, као и представљање предлога програма за младе у наведеним градовима за омладинске центре.

– У име Града Новог Сада и у своје име честитам свим младима у Србији њихов дан. Није случајно што се данас ова конференција, радни састанак, као и читав низ догађаја, организују баш у Креативном дистрикту. Поносан сам на све што смо урадили заједничким снагама у протеклих седам година са ОПЕНС-ом, што смо доказали како институције система и цивилни сектор могу успешно да деле задатке, али и одговорност. Сваки пут кад дођем у зграду ОПЕНС-а на Лиману, поносан сам на то што је урађено, на преображај из тзв „Кинеске четврти“ у Креативни дистрикт и то захваљујући, како цивилном сектору, тако и подршци државе Србије, уз велику ангажованост и посвећеност председнице Владе РС Ане Брнабић. На радном састанку са колегама из Ниша, Мионице, Суботице и Сомбора, радо смо поделили искуства из досадашње праксе на пољу прилагођавања одређених градских целина у просторе за омладину. Надам са да ће бити успешни у осмишљеним пројектима, да ће им наша знања и искуства помоћи, као и да ће добити адекватну подршку и од највиших државних инстанци – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да су омладински центри од велике важности, јер у њима млади могу да се окупљају, да раде, стварају, као и да успоставе системску комуникацију са представницима локалних самоуправа.

–  Нови Сад је пример како се ствара Креативни дистрикт у једном месту и дугујемо захвалност градоначелнику Вучевићу и представницима ОПЕНС-а што су прихватили наш позив да своје знање и искуство поделе са локалним самоуправама широм Србије. надам Модерне омладинске центре успостављаћемо широм земље. Истовремено, настављамо одличан дијалог са Кровном организацијом младих Србије, радимо на доношењу закона везаних за младе, као и на обезбеђивању средстава за програме као што је Моја прва плата, који се показао као веома успешан- рекла је Ана Брнабић.

Са премијерком и градоначелником Вучевићем, разговарали су градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, председник општине Мионица Бобан Јанковић, градска менаџерка Суботице Загорка Панић и чланица Градског већа Суботице задужена за спорт и омладину Наташа Алексић. Представници локалних самоуправа истакли су да је Нови Сад препознат као пример добре праксе у успостављању омладинских центара. Такође, на састанку су размењена искуства и знања из целокупног процеса, а са председницом Владе Републике Србије разговарано је о финансијској подршци са републичког нивоа.

Директор ОПЕНС Вукашин Гроздановић истакао је да је радни састанак одржан као део пројекта „Омладинска политика у ниском старту“ који је  подржан од стране Министарства омладине и спорта, а чији је основни циљ подстицање развоја омладинског цивилног сектора. Он је захвалио на подршци коју ОПЕНС добија, како од Града, тако и од Владе Републике Србије и нагласио да ће та организација настојати још преданије да ради, са посебним акцентом на размени искустава са колегама из других градова и општина који намеравају да реализују пројекте сличне Креативном дистрикту.

извор, фото: Град Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *