Златни торањ 31. Фестивала европског филма Палић филму „78 дана“ Емилије Гашић

На завршној конференцији за медије 31. Фестивала европског филма Палић, 26. јула на Великој тераси проглашени су добитници награда Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију, специјално признање жирија Главног такмичарског програма, награда за најбољи филм у селекцији Паралеле и Судари, специјално признање у овој селекцији, и награде жирија ФИПРЕСЦИ за најбољи филм у Главном такмичарском програму, којима ће признања бити уручена на свечаној церемонији затварања фестивала.

Међународни жири главног такмичарског програма 31. Фестивала европског филма Палић, у саставу: Бојан Вулетић, редитељ (Србија), Бетина Брокемпер – продуценткиња (Немачка) и Лијана Руоките-Јонсон, глумица, редитељ и промотер културе (Литванија), доделио је награду Златни торањ за најбољи филм Главног такмичарског програма остварењу „78 дана“ Емилије Гашић.

Жири је у свом образложењу навео да је ово филм „који вас враћа у оно лето детињства које је било и лепо и болно“. У наставку образложења стоји: „У овој причи глобална политика има велики утицај на живот три сестре које морају да се изборе са одсуством оца и светском политиком која се обрушава на њих. Невероватно режиран, одглумљен, снимљен и монтиран, овај филм ће вас дирнути својим хумором, терајући вас да се смејете и плачете у исто време”.

Награду Палићки торањ за најбољу режију жири је доделио Рунару Рунарсону за остварење „Кад сване дан“. Награда припада „филму који нас је импресионирао не само врхунском глумом и сугестивном употребом слике и звука, већ и приказом унутрашњег туговања у сложеној ситуацији у вези”. Жири је додао да је ово “веома интиман филм који на нежан и дирљив начин приказује губитак љубави. Са великом прецизношћу и минималистичким стилом, режија вас оставља без даха”.

Жири је доделио специјално признање филму „Човек магнет“ Густа ван ден Бергеа, „за поетско путовање у овој егзистенцијалној бајци, у којој нас бриљантни главни глумац Дени Роналдо води на путовање кроз време и просторе. Подсећа нас да смо сви јединствени и да не морамо да прибегавамо конформизму у светлу данашњег циркуса”.

Међународни жири у саставу: Давид Кастељанос – међународни агент продаје (Шпанија), Наталија Аврамовић – редитељка (Србија) и Константинос Никифору – продуцент (Кипар), одлуку да за најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и судари одабере остварење „Паноптикон“ у режији Џорџа Сихарулиџеа. „Моћан дебитантски филм о одрастању који истражује самооткривање брзим темпом. Филм о сексуалности и друштвено-политичким и верским питањима која главног јунака воде у свет одраслих“, стоји у образложењу жирија.

Специјално признање Међународног жирија програма Паралеле и судари додељено је филму „Босански лонац“ који је режирао Паво Маринковић, за „безвременску и добро написану људску причу о имиграцији и актуелној политичкој ситуацији у Европи 2024. године у потрази за идентитетом“.

Жири ФИПРЕСЦИ 31. Фестивала европског филма Палић, у саставу: Бетина Хирш (Немачка), Пјер Ив Роже (Француска) и Стојан Синадинов (Северна Македонија), награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма доделио је остварењу „Девојка са иглом“ редитеља Магнуса фон Хорна. Жири је оценио да редитељ „веома естетски, у црно-белој техници, приказује мрак друштва у којем женама није било дозвољено да одлучују о свом телу“, као и да „филм и данас изазива разоткривајућа питања о нашој људскости“.

Горки Лист награда публике овогодишњег 31. Фестивала европског филма Палић додељена је филму „78 дана“ Емилије Гашић, који је приказан у оквиру Главног такмичарског програма. Горки Лист наградом публике за најбољи филм, публика преузима активну улогу и из свог угла сагледава дела филмске уметности представљена на Фестивалу. На тај начин уважено је, поред мишљења стручног жирија, и мишљење најбројнијег „жирија“ односно оних захваљујући чијој лојалности и посвећености филму, Фестивал траје свих ових година.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

извор: КомуникАрт

фото: Војвођански новинар

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *