Велики број пацијената примљен на болничко лечење у КЦВ, претходног дана регистровано 958 нових случајева

Поред великог броја амбулантно прегледаних пацијената на Клиници за инфективне болести, претходну ноћ у Клиничком центру Војводине обележио је велики број примљених пацијената на болничко лечење са Covid 19 потврђеном вирусном инфекцијом као и велики број контролних прегледа пацијената који се налазе на кућном лечењу.

Тренутно, у Клиничком центру Војводине се лечи 213 пацијената код којих је потврђено да су оболели од вируса COVID – 19. Од тога, код 18 пацијената с обзиром на њихово тренутно здравствено стање, лечење захтева примену механичке вентилације.

Код великог броја осталих хоспитализованих пацијената који су оболели од вируса COVID – 19, а с обзиром на тежину клиничке слике уз осталу неопходну терапију примењује се и интензивна кисеоничка потпора.

С обзиром на пораст броја хоспитализованих пацијената КЦВ је био принуђен да обезбеди додатне смештајне капацитете као и да реорганизује људске ресурсе унутар својих организационих јединица. Тренутно у ковид систему КЦВ су: Клиника за инфективне болести, Клиника за медицинску рехабилитацију, Клиника за абдоминалну хирургију као и 5 интензивних јединица где се лече пацијенти са најтежим клиничким облицима болести.

„Апелујемо на грађане да помогну здравственом систему и Клиничком центру Војводине те да се обавезно придржавају свих превентивних заштитних мера, како би се пораст новозаражених зауставио. Такође апелујемо на све грађане да се пријаве за процес имунизације против вируса ковид -19, те да се и даље придржавају свих епидемиолошких мера, што подразумева ношење заштитиних маски, одржавање одговарајуће дистанце између особа, редовно прање и дезинфекција руку, као избегавање окупљања становништва у већем броју“, наводи се у саопштењу.

У Војводини је током претходног дана регистровано 958 нових случајева корона вируса.

У структури нових случајева 841 случај или 87,7 одсто је доказан брзим антигенским тестом, код кога је потребна велика количина вируса да би показао позитиван резултат, објавио је Институт за јавно здравље Војводине. Истакнуто је да ти пацијенти, у епидемиолошком смислу, представљају резервоаре заразе који у блиском контакту са другим особама могу пренети вирус и довести до појаве већег броја новооболелих.

Мањи број нових случајева је потврђен ПЦР тестом након негативног брзог теста и ти пацијенти носе мању количину вируса, коју овај тест може да региструје.

Највећи број новооболелих је регистрован у Новом Саду – 280, а међу њима такође доминирају пацијенти потврђени брзим антигенским тестом.

Међу новооболелима у последњих недељу дана доминира радно активно становништво које чини више од 75 одсто случајева, а међу њима највећи део чине особе узраста 30 до 50 година.

Институт епидемиолошку ситуацију оцењује као крајње неповољну и очекује продужење епидемијског таласа.

Институт сматра да у наредном периоду треба додатно посветити пажњу поштовању предложених општих мера заштите на сваком месту и потреби вакцинације што већег броја људи.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева корона вируса у АП Војводини је 9.733, а највише их је у Новом Саду – 2.983.

У осталим општинама тренутно је мање од 1.000 регистрованих активних случајева. У односу на период од средине фебруара, број активних случајева у Војводини се готово удвостручио.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ(Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *