Апел Савеза новинара Русије – на новинарима је велика одговорност

Москва-Нови Сад 25.фебруара. Савез новинара Русије упутио је апел свим колегама у Русији и Украјини да раде професионално и одговорно, да не производе лажне вести и панику. Текекст апела преносимо у целини.

„Драге колеге, пријатељи, новинари!

Сада доживљавамо кризу од чијег исхода зависи наша будућност, нас самих, будућност наше деце. Надамо се да ћемо успети да се извучемо из тога уз минималне губитке, да ће се брзо успоставити мир, о чијој даљој судбини ће одлучивати политичари и народи наших земаља.
Важно је запамтити да посао новинара у зони сукоба није само извештавање и информисање. Ово је темељ на коме ће се градити наш сутрашњи дан мира. Позивамо све сукобљене стране да схвате да новинар не може и не треба да постане мета.
Позивамо наше колеге – руске, доњецке, украјинске новинаре да не паниче и лажирају вести, да више пута провере информације пре објављивања, да се сете огромне одговорности која сада лежи на њиховим плећима. Одговорност за свој живот и здравље, за сигурност и мир својих најмилијих. Одговорност за истините и уравнотежене информације које морају да пренесу нашим народима, испуњавајући своју професионалну дужност.“

Овај став безрезерво подржава Друштво новинара Војводине, које је са Савезом новинара Русије пре три године потисало споразум о сарадњи.

Извор: Савез новинара Русије и Друштво новинара Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *