РЕШИТЕ СЕ ДИЛЕМА КОЈЕ МУЧE СВЕ ТРУДНИЦЕ

Чак и уколико сте потпуно здрави, ваш партнер такође, немате у породици никога ко пати од какве наследне болести, нити вам је познато да су неки од ваших предака имали одређене синдроме и поремећаје – не би било лоше да урадите пренатални тест. Зашто? Једноставно, зато што ћете на тај начин повећати шансе да добијете здраво и срећно дете, што даље значи да ћете и ви остварити своје родитељске снове на најбољи могући начин. Пренатално тестирање вам неће одузети много времена и енергије, а корист коју можете имати је огромна: уколико је са вашом бебом нешто кренуло по злу, сазнаћете то у раној фази трудноће и моћи ћете адекватно да реагујете.

Ултразвук или пренатални тестови

Модерни ултразвучни апарати нису довољни за откривање генетских промена плода, па премда велики број трудница има највише поверења у овај вид контроле, треба знати да ни најстручнији лекари уз помоћ ултразвука не могу дијагностиковати поједине аномалије. Тако се, на пример, ултразвучни индикатори Дауновог синдрома губе после 20. недеље трудноће, док се Ди-Џорџов синдром може открити тек у каснијој фази. Међутим, оно што ултразвук не може – могу пренатални тестови. Моногенске болести и анеуплодије полних хромозома се, тако, једино могу благовремено открити уз помоћ њих.

Инвазивне или неинвазивне методе

Ако бисте се, уместо за неинвазивне пренаталне тестове, одлучили за једну од инвазивних метода пренаталне дијагностике, попут амниоцентезе или биопсије хорионских чупица (ЦВС), добили бисте мање или више прецизне резултате, али бисте себе и своју бебу изложили ризику. Примена инвазивних метода може довести до озбиљних компликација у виду инфекција, крварења или спонтаног побачаја, а уз то нећете моћи да добијете информације о евентуалним променама на хромозомима – јер те промене детектују само пренатални тестови!
Пренатални тест није замена за амниоцентезу, али је незаменљив при покушају да се стекне детаљнији увид у генетско здравље будућег новорођенчета. Још једна предност коју пренатални тестови имају у односу на инвазивне методе је потпуно одсуство опасности по здравље мајке и бебе. На тај начин трудноћа постаје мање стресна, и то је један од разлога што је током последњих десетак година употреба ових тестова постала масовнија: и лекари који предлажу опције, и родитељи који се одлучују за једну од понуђених процедура – у све већем броју увиђају вредност пренаталних тестова.

VERAgene тест

VERAgene тест је врло поуздан пренатални тест, а као један од најмлађих на тржишту, успешно отклања недостатке ранијих неинвазивних пренаталних тестова. На основу испитивања венске крви мајке и букалног бриса оца, могуће је у врло раној фази трудноће сазнати да ли беба има поремећај хромозома или неку од многобројних моногамских болести. Такође, овај тест је без премца када говоримо о раном откривању болести које се не могу детектовати ултразвучним прегледом.

Предности VERAgene теста

Иновативни поступак по коме се VERAgene тест издваја од других пренаталних тестова је таргетирање анализе секвенци хромозома, чиме се са изузетном прецизношћу откривају аномалије хромозома. Таргетирању и анализирању се подвргавају само одређени хромозоми са нумеричким аберацијама, простије речено: само они који су суштински важни, чиме је шанса да добијемо лажно позитивне или лажно негативне резултате сведена на минимум.

У неким другим пренаталним тестовима се користи метода масовног параленог секвенционирања генома, али су предности VERAgene теста очигледне и вишеструке. Будући да уместо целог генома VERAgene тест анализира само релевантну секвенцу геномског материјала – циљаним приступом повећава поузданост резултата. Даље, анализирањем тих релевантних секвенци, VERAgene тест постиже преко 1000 пута већу дубину читања од масовног секвенционирања, и уз то прецизно извештава о феталној фракцији, односно о количини ДНК фетуса у узорку мајчине крви.

VERAgene тест се може аплицирати већ од 10. недеље трудноће, употребљив је код близаначких трудноћа и трудноћа након вантелесне оплодње, испитује чак и микроделеционе синдроме (пре свих, Ди-Џорџов синдром) код близаначких трудноћа, и најзад – овај тест је високо прецизан, веома поуздан и сасвим безбедан.
Нема дилеме да вам је стало до здравог потомства, и баш зато добро размислите и пажљиво одаберите методу пренаталне дијагностике. С обзиром на све наведене квалитете, сигурно је да са VERAgene тестом нећете погрешити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *