Radnje rano ujutru za starije; Trgovci: Svega ima dovoljno

NOVI SAD, BEOGRAD – Sutra, u nedelju, rano ujutru od četiri do sedam časova, više od 1.000 prodavnice širom Srbije biće otvoreno za građane starije od 65 godina, kojima je, u borbi protiv širenja virusa korona, zabranjen izlazak napolje.

Iz trgovinskih lanaca poručuju da proizvoda ima dovoljno i da nema potrebe da se stvaraju zalihe, jer će se akcija nastaviti i narednih nedelja, i apeluju na sve ostale sugrađane, da u to vreme ne dolaze u prodavnice, već da kupovinu obave u „normalno“ radno vreme, kako bi samo najstariji građani imali mogućnost da u to vreme nabave šta im je potrebno.
U Vladi Srbije danas je održan sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca, kojem su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predsednik PKS Marko Čadež i predstavnici trgovinskih lanaca.

„Danas smo u vladi imali sastanak kako bi do detalja dogovorili sve stvari koje treba da uradimo sutra ujutru, a kako bi sugrađani stariji od 65 godina, imali sve na raspolaganju kada ujutru dođu u naše radnje“, kaže predsednik Grupacije trgovaca prehrambenim proizvodima PKS Obrad Popović.

On je zamolio da samo, isključivo stariji od 65 godina, dođu u prodavnice, a da će im što je neophodno, biti na policama u radnjama.

Ministar Rasim Ljajić podsetio je da će sutra ujutru, od četiri do sedam sati biti otvoreno više od 1.000 prodavnica širom Srbije, i velikih trgovinskih lanaca i malih prodavnica, za starije od 65 godina.

„Molimo sve druge da ne dolaze, jer ovo je akcija koja je isključivo namenjena penzionerima, starijima od 65 godina“, apelovao je Ljajić.

On je zamolio i za razumevanje ukoliko bude problema u sprovođenju akcije, jer je ovo prvi put da se tako nešto sprovodi.

„Nadam se da će biti robe za svakoga ko dođe. Nema potrebe da stvaraju nervozu ili da pravimo gužvu pred radnjama“, dodao je Ljajić.

Ministar je naveo da će se akcija nastaviti i videće se koja će to forma biti, ali ističe da je cilj da se obezbede sve osnovne životne namirnice za najstarije sugrađane.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su se proizvođači i trgovnički lanci potrudili da već u četiri časa ujutru police budu pune svega što je potrebno najstarijima.

„Nema razloga da prave zalihe. Ova akcija nije samo sad u nedelju, biće redovna, svake nedelje. Dakle, kupite koliko vam je potrebno, već za sedam dana moći ćete to isto ponovo da uradite. Nema potrebe da nosite i pravite zalihe kod kuće“, rekao je Čadež i naveo da ima dovoljno robe u radnjama i magacinima.

On je naveo da sutra neće biti otvorene samo velike prodavnice, i prodavnice velikih trgovinskih lanaca, već i dosta onih u lancima malih prodavnica, koje potrošači „poznaju“.

„Čini mi se da neće biti problema, da ćemo imati dovoljno otvorenih objekata i dovoljno robe“, rekao je Čadež.

Ponovio je da akcija neće trajati samo jedan dan, već će biti redovna, a možda, kako je rekao, i dva puta nedeljno, kako bi najstariji građani imali kada da kupe osnovne potrepštine, za one koji ne mogu da dobiju, poruče ili da im neko donese.

„Želimo da ovo sutra prođe u najboljem redu. Važno je da shvatimo da dolaze samo građani stariji od 65 godina. Ostale molimo da ne dolaze, oni će moći da kupuju posle, u normalno radno vreme“, rekao je Čadež.

Spisak trgovinskih objekata koji će raditi nedeljom od 4.00 do 7.00 časova, a u kojima će moći da se snabdevaju građani stariji od 65 godina, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na spisku se nalaze prodavnice širom Srbije sa tačnim adresama, a među njima su prodavnice trgovinskih lanaca Delez, Merkator, Lidl, Aroma, Dis, Univereksport, Gomeks, Aman, Vero, DTL, Mikromarket i Kvatro…

izvor: TANJUG, RTV
foto: EPA-EFE (Neil Hall)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *