Радње рано ујутру за старије; Трговци: Свега има довољно

НОВИ САД, БЕОГРАД – Сутра, у недељу, рано ујутру од четири до седам часова, више од 1.000 продавнице широм Србије биће отворено за грађане старије од 65 година, којима је, у борби против ширења вируса корона, забрањен излазак напоље.

Из трговинских ланаца поручују да производа има довољно и да нема потребе да се стварају залихе, јер ће се акција наставити и наредних недеља, и апелују на све остале суграђане, да у то време не долазе у продавнице, већ да куповину обаве у „нормално“ радно време, како би само најстарији грађани имали могућност да у то време набаве шта им је потребно.
У Влади Србије данас је одржан састанак са представницима трговинских ланаца, којем су министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, председник ПКС Марко Чадеж и представници трговинских ланаца.

„Данас смо у влади имали састанак како би до детаља договорили све ствари које треба да урадимо сутра ујутру, а како би суграђани старији од 65 година, имали све на располагању када ујутру дођу у наше радње“, каже председник Групације трговаца прехрамбеним производима ПКС Обрад Поповић.

Он је замолио да само, искључиво старији од 65 година, дођу у продавнице, а да ће им што је неопходно, бити на полицама у радњама.

Министар Расим Љајић подсетио је да ће сутра ујутру, од четири до седам сати бити отворено више од 1.000 продавница широм Србије, и великих трговинских ланаца и малих продавница, за старије од 65 година.

„Молимо све друге да не долазе, јер ово је акција која је искључиво намењена пензионерима, старијима од 65 година“, апеловао је Љајић.

Он је замолио и за разумевање уколико буде проблема у спровођењу акције, јер је ово први пут да се тако нешто спроводи.

„Надам се да ће бити робе за свакога ко дође. Нема потребе да стварају нервозу или да правимо гужву пред радњама“, додао је Љајић.

Министар је навео да ће се акција наставити и видеће се која ће то форма бити, али истиче да је циљ да се обезбеде све основне животне намирнице за најстарије суграђане.

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да су се произвођачи и трговнички ланци потрудили да већ у четири часа ујутру полице буду пуне свега што је потребно најстаријима.

„Нема разлога да праве залихе. Ова акција није само сад у недељу, биће редовна, сваке недеље. Дакле, купите колико вам је потребно, већ за седам дана моћи ћете то исто поново да урадите. Нема потребе да носите и правите залихе код куће“, рекао је Чадеж и навео да има довољно робе у радњама и магацинима.

Он је навео да сутра неће бити отворене само велике продавнице, и продавнице великих трговинских ланаца, већ и доста оних у ланцима малих продавница, које потрошачи „познају“.

„Чини ми се да неће бити проблема, да ћемо имати довољно отворених објеката и довољно робе“, рекао је Чадеж.

Поновио је да акција неће трајати само један дан, већ ће бити редовна, а можда, како је рекао, и два пута недељно, како би најстарији грађани имали када да купе основне потрепштине, за оне који не могу да добију, поруче или да им неко донесе.

„Желимо да ово сутра прође у најбољем реду. Важно је да схватимо да долазе само грађани старији од 65 година. Остале молимо да не долазе, они ће моћи да купују после, у нормално радно време“, рекао је Чадеж.

Списак трговинских објеката који ће радити недељом од 4.00 до 7.00 часова, а у којима ће моћи да се снабдевају грађани старији од 65 година, објавило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

На списку се налазе продавнице широм Србије са тачним адресама, а међу њима су продавнице трговинских ланаца Делез, Меркатор, Лидл, Арома, Дис, Универекспорт, Гомекс, Аман, Веро, ДТЛ, Микромаркет и Кватро…

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: EPA-EFE (Neil Hall)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *