Претходна 24 сата без смртних исхода у КЦВ, 137 хоспитализованих, на Сајму 127 људи

У претходна 24 сата у Клиничком центру Војводине није било ниједног случаја смртног исхода обољевања од корона вируса и то је добра вест, изјавио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић у телефонској изјави за Танјуг.

„У овом тренутку имамо 137 хоспитализованих пацијената у КЦВ са потврђеним корона вирусом, 127 пацијената је у привременој болници на Новосадском сајму, имамо укупно 10 пацијената на респиратору, 24 отпуштена пацијента од почетка епидемије, а шест отпуштених у последња 24 сата“, каже Гојковић.

Каже да су „ове бројке константне, те да нема наглих искакања“.

„То је добро, али и даље позивам на озбиљан опрез, пошто су још тешки дани пред нама и не треба да дозволимо нас завара тренутно стање, које је добро, пошто је вирус веома злоћудан и показао је у многим местима да зна да одговори потпуно непредвиђено и на начин који нико не очекује“, рекао је Гојковић.

Зато, каже, позива све грађане да и даље поштујемо мере физичког дистанцирања и све прописане мере, јер је то путоказ да из овога изађемо што пре.

„Молим све да схватимо да не постоји никаква пречица да из свега овога изађемо на брзину“, апеловао је Гојковић.

Одговарајући на питање каква је ситуација са децом која су оболела, када је у питању Војводина, подручје које је, по функцији коју обавља, у његовој ингеренцији, покрајински секретар Гојковић одговара да има мали број оболеле деце у Војводини.

„Мало је оболеле деце Војводини, и они су потпуно асимптоматски или имају благе клиничке симптоме и у овом тренутку немамо никаквих проблема у вези са њиховим тренутним статусом. Имамо и неколико трудница које су позитивне, имамо и труднице које су донеле на свет и бебе и за сада је тај део под контролом“, каже Гојковић.

Одговарајући на питање да ли је здравствени систем спреман за случај да одређени број лекара и медицинског особља буде позитиван на вирус, те стога мора у изолацију, те да ли ће бити довољан број оних који ће моћи да их замене, Гојковић одговара да „од почетка постоји системски приступ како и на који начин ће се попуњавати здравствено особље“.

„Ми смо максимално редуковали број запослених по организационим јединицама. Један број ради, други део се одмара, то је једноставно неопходно да бисмо увек имали „свеже“ екипе да уведемо у посао. За сад, на територији Војводине, немамо тај проблем. Помажемо једну установу другом установом, значи, уколико буде било потребе за тиме да негде имамо кризну ситуацију или кризно жариште, колеге ће из једне болнице прелазити у друге болнице. То смо већ до сада радили и то се показало као јако добро“, каже Гојковић.

Подсећа да на територији Војводине има још једну болницу, а то је привремена болница на Новосадском сајму, где раде лекари и медицинске сестре из целе Војводине.

Каже да ће настојати да практикују, што је могуће више, да уводе што је могуће више „свеже“ снаге.

„Да одмарамо оне који су се уморили, али за сада, уколико се буду поштовали сви протоколи и све карике овог система буду функционисале, онда ова наша машина може да иде како треба“, каже Гојковић.

Одговарајући на питање да ли је сада могуће говорити о томе када се може очекивати укидање појединих мера, односно релаксирање мера, Гојковић најпре наглашава да је „о томе рано говорити“, те објашњава да релаксирање мера зависи од интензитета вируса.

Интензитет вируса, објашњава, он, опет зависи од прилива новооболелих, стања у здравственим установама, у потом од броја тешких или лакших пацијената, али и од тога како се ми, сви заједно, будемо понашали и поштовали мере физичког дистанцирања.

„Ако поштујемо све мере, и интензитет вируса, његова концентрација ће бити мања и ми ћемо једноставно имати мањи број оболелих. Како имамо мањи број оболелих, ми ћемо, наравно, имати могућност да мере сводимо на мањи ниво него што су ове сада. Рано је још увек о свему томе говорити, а имамо и за то разрађен сценарио и план“, каже Гојковић.

Ипак, без обзира на то, моли грађане да схвате да то неће бити одједном (релаксирање мера), да схвате да ћемо један одређени временски период и након смањења мера морати да водимо рачуна о физичкој дистанци, о избегавању великих групних окупљања.

„Али, кажем, све зависи од тога како се ми будемо понашали. Ако се будемо понашали у складу са тим како здравствена струка тражи, мислим да нисмо далеко од тога да можемо да крећемо у неке блаже форме, али то је још увек само на папиру, дајте да видимо какви ће нам резултати бити“, закључио је Гојковић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *