Нови Сад филм фестивал: Четири континента, седам премијера, добитници и кандидати за Оскара

Нови Сад филм фестивал другу годину заредом оправдава свој епитет интернационалног уз филмска остварења и ствараоце са чак четири континента – Европе, Азије, Африке и Америке. Од 18. до 22. септембра у Новом Саду, овај филмски фестивал пред публику излази са чак три регионалне и четири националне премијере, а овогодишњи лауреат биће човек за ког се каже да је омогућио Супермену да полети, чувени Зоран Перишић, редитељ визуелних ефеката, добитник Оскара за техничка достигнућа за легендарни филм Супермен.


У главној селекцији кандидат за Оскара, вишенаграђивани редитељи, дебитантска остварења…
У главној, такмичарској интернационалној селекцији, која представља најуспешније дугометражне игране филмове редитеља из целог света, националне премијере имаће следећа остварења: Voy, Voy, Voy! (Египат), истинита прича и египатски кандидат за прошлогодишњег Оскара, вишенаграђиваног редитеља Омар Хилала, затим овогодишње остварење које је већ изазвало одушевљење на Пула Филм Фестивалу Шалша (Хрватска), хорор-комедија редитеља Дражена Жарковића, који је окупио сараднике из читавог региона – Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.
Друге две националне премијере спаја то што су у питању дебитански дугометражни и играни филмови тих редитеља, а реч је о остварењима Лена и Владимир (Северна Македонија), редитеља Игора Алексова и The quiet maid (Шпанија), сатирична драма редитеља Мигел Фауса.


Интернационални такмичарски део другог издања Нови Сад филм фестивала доноси и три регионалне премијере, а то су: HWJN (Саудијска Арабија), трећи дугометражни филм редитеља Yasir Alyasiri, искусног филмског ствараоца чији су радови већ освајали публику на многобројним међународним такмичењима, затим Her body (Словачка и Чешка), чешке списатељице и редитељке Натали Цисаровске, која се показала као веома успешна у кратком и документарном филму, да би ово сада било њено дебитантско остварење и Jigarthanda Double X (Индија), тарантиновска вестерн комеди – драма редитеља Картика Субараџа, за коју је занимљиво да се легенда светског глумишта, Клинт Иствуд, појављује дигитално реконструисан.
Селектор интернационалног филма је Никола Спасић, награђивани српски филмски редитељ, монтажер и продуцент. Награде које се додељују у овој главној такмичарској селекцији су: Награда за најбољи филм, Награда за најбољу режију, Награда публике и Special mention.


Једини филмски фестивал у Србији са посебном селекцијом за спој кинематографије и ИТ сектора
Game Cinematics повезује гејминг и филм, те промовише сарадњу ИТ сцене и кинематографије. Овом интернационалном селекцијом Нови Сад филм фестивал непосредно отвара простор за представљање, боље упознавање и размену искустава стваралаца из света гејминга и филма, чиме Нови Сад прати светске токове. Као један од најразвијенијих сегмената привреде, ИТ индустрија данас је и саставни део филмске индустрије, због чега је овај програм, од првог издања фестивала, важан део. Селектор је Леон Аскин, добитник награде за најбољи анимирани филм на филмском фестивалу у Свиндону, у Великој Британији, стручни сарадник на смеру Анимације и визуелних ефеката на Академији уметности у Новом Саду, а његови анимирани филмови приказани су на филмским фестивалима широм Европе.

Нови Сад филм фестивал покреће и подкаст

У сарадњи са Радио телевизијом Војводине, Нови Сад филм фестивал покреће подкаст о филму, тренутном стању, изазовима, развоју, будућности, са стручњацима из различитих области које су у вези са стварањем седме уметности. Премијера подкаста биће недељу дана пред почетак фестивала, 12. септембра, на Јутјуб каналу Нови Сад Филм Фестивал.
Подсећамо, већ је познато да ће врхунски балкански уметник, Божо Врећо, уз пратњу оркестра Kамерата Нови Сад, на Великој сцени Српског народног позоришта, затворити овогодишњи Нови Сад филм фестивал, а улазнице се могу пронаћи на продајним местима Гигстикс-а и онлајн на њиховом сајту: https://new.gigstix.com
Ускоро нове информација о осталим селекцијама и улазницама за фестивал. Све о Нови Сад филм фестивалу можете пронаћи на званичном сајту: https://nsff.rs/ и на друштвеним мрежама: Инстаграм и Фejсбук профилима – НовиСадФилмФестивал.
Фестивал су подржали: Град Нови Сад, Министарство културе Републике Србије, Културни Центар Новог Сада, Schweppes, Стојанов, Kalem by Zak, Maxim and co. Генерални спонзор фестивала је Blanc 1664.

фото: Ервин Ковач

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *