Седми Калеидоскоп културе – Месец дана уметности у Новом Саду

Најзначајнија уметничка смотра у овом делу Европе, седми Калеидоскоп културе, од 5. септембра до 5. октобра, у Новом Саду, представиће највећа светска уметничка имена, великане српске културе и младе ствараоце у успону, у најважнијим просторним легатима Европске престонице културе – Дистрикту и Мрежи културних станица. Овогодишњи програм Калеидоскопа културе заснован је на теми идентитета, која је отелотворена уметничком поруком „Своји“. Током пет недеља многобројни светски и домаћи уметници и ове године славиће пет врста уметности – примењену, извођачку и визуелну уметност, књижевност и архитектуру.

Седми Калеидоскоп културе и ове године почеће свечаним отварањем на Корзу, када ће наступити Лана Зорјан, овогодишња добитница најзначајнијег светског признања за класичну музику Classical Music AwardDiscovery Award, уз диригента, композитора и пијанисту, младог уметника у успону, Максимилијана Хаберштока и Војвођански симфонијски оркестар. Они ће 5. септембра, звуцима класичне музике, зауставити саобраћај на једном од најстаријем булевара у Новом Саду – Булевару Михајла Пупина.

Програм се наставља недељом посвећеној примењеној уметности, када у Нови Сад стижу сарадници светски познатих имена као што су Бјорк и Дејвид Боуи, Наоми Кембел, Гвинет Палтроу и Дајана Рос – Ендру Мелкиор и Ендру Џоуз који ће свој рад представити новосадској публици. У недељи примењене уметности, која ће трајати од 6. до 12. септембра, представиће се више од 90 уметника кроз 10 изложби, 10 уметничких инсталација и 7 музичких програма, модне ревије, перформансе и радионице.

Следи недеља књижевности, када ће се по први пут на читавом простору Дистрикта, у част стогодишњице рођења једног од највећих писаца са наших простора – Александра Тишме, уз учешће више од 100 уметника, реализовати велики новомедијски павиљон који, од 13. до 19. септембра, спаја неколико изложби, представа и инсталација.

IBRAHIM MAALOUF foto ©Yann_Orhan-min
IBRAHIM MAALOUF foto ©Yann_Orhan-min

У недељи извођачке уметности, након распродатог концерта у највећој француској концертној дворани Accor, и наступа у њујоршком Карнеги холу и паришкој Олимпији, у новосадском Дистрикту наступиће Ибрахим Малуф, један од најистакнутијих трубача данашњице и француско-либански инструменталиста и композитор номинован за Греми награду. Недеља извођачке уметности трајаће од 20. до 26. септембра.

 

У недељи која је посвећена архитектури, и ове године у Нови Сад стиже добитник Прицкерове нaграде, која представља Нобеловог пандана у архитектури, јапански архитекта Рикен Јамамото. Лауерату овогодишње Прицкерове награде, у недељи архитектуре, која ће трајати од 27. септембра до 3. октобра, придружиће се велика регионална имена архитектуре.

 

Riken Yamamoto foto Tom Welsh for The Hyatt FoundationPritzker Architecture Prize
Riken Yamamoto foto Tom Welsh for The Hyatt FoundationPritzker Architecture Prize

Последња недеља овогодишњег Калеидоскопа културе, која почиње 4. октобра, посвећена је визуелној уметности, а филмови неких од најзначајнијих имена српске кинематографије као што су Желимир Жилник, Александар Петровић, Душан Макавејев и други, који су уједно били и оспоравани и забрањивани, биће део изложбе „Најцрњи талас” која ће бити омаж црном таласу као једној од најзначајнијих појава на уметничко-друштвеном плану прошлог века.

Калеидоскоп културе се као јединствени програм културе у Европи код публике и на европској културној мапи позиционирао најпрестижнијим признањима као што је између осталих и признање за најбољи тренд бренд у области културе.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

фото: В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *