Прво и јединствено извођење опере „Владимир и Косара „

После више од 300 културних догађаја на којима је представљено око 130 уметника, крај програмског лука „Сеобе” Европске престонице културе обележиће још једно спектакуларно дело – „Владимир и Косара”, опера која ће своју праизведбу доживети 28. марта у 20.22 часа, у извођењу Опере Српског народног позоришта.

Опера „Владимир и Косара” представља искорак у регионалној оперској сцени, на којој ретко виђамо савремене и домаће ауторе. Управо због тога, синергија са институцијом каква је Српско народно позориште, које ове године обележава 161. годину постојања, од великог је значаја за подизање капацитета културне сцене града, као и продукцијских капацитета, и то у години када Нови Сад поносно носи титулу Европске престонице културе.

Ово је не само прво, него и јединствено извођење опере, чији је аутор један од најпознатијих српских композитора класичне музике и либретиста, Стеван Дивјаковић, овогодишњи добитник Фебруарске награде, док режију потписује признати Александар Николић. Опером ће дириговати гост из Бугарске, генерални музички директор Државне опере у Пловдиву, маестро Диан Чобанов.

Понос, достојанство, љубав, издаја, покајање, све то заједно чини најстарију љубавну причу са ових простора. „Владимир и Косара” су прича која се препричава, која инспирише, сели се из епохе у епоху и јавља се под неким другим именима и  облицима више од 10 векова.

Како истиче редитељи Александар Николић, ова опера је замишљена као велика историјска фреска и сан истовремено.

„У сноликим сценама употребљавамо велике лутке, а сваки од ликова има свој парњак у некој звери – Косара је сребрна срна, Владимир сребрни јелен, цар Самуило велики медвед, а Владислав црни вук”, рекао је Николић и додао да ово дело води што даље од реализма: „У опери реч није доминантна, само је информација. Музика је подтекст, она слика емоцију и значење те речи. Светло и визуелно такође могу да буду додатни језик. Желим да одведем оперу из реализма, да је водим путем који је често рискантан”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *