Изложба „Нотр Дам, урбани пејзаж“ од данас у Културној станици Свилара

Вековима је катедрала Нотр Дам била једна од највећих грађевина западне цивилизације. Пред њом су пролазници стајали опчињени, а за уметнике је остала вечита инспирација.

Тако је и сликар Миливој Љубинковић био надахнут овим велелепним здањем, те је у осам година нацртао преко сто цртежа катедрале Нотр Дам. Његова изложба „Нотр Дам, урбани пејзаж“, биће отворена данас у 18 сати, у Културној станици Свилара, на двогодишњицу огромног пожара који је захватио париску катедралу. Изложба ће трајати до 10. маја.

Миливоју Љубинковићу је, како каже, Нотр Дам постао предмет интересовања пре много година, те је себи поставио питање: Шта човек који се бави ликовном уметношћу друго да ради, него да узме да црта и слика?

„Јагода Буић, моја пријатељица, има стан на острву Сен Луј, са балконом који гледа на полеђину Нотр Дама и ја сам се инсталирао на њен балкон, изнео блок и скромна средства, једну тубу гваша, неколико угљених пастела за цртање, неколико четки и то је био мој прибор са којим сам покушао да доживљај Нотр Дама пренесем на папир. У питању је око осам година мање-више континуираног рада. Мислим да имам стотинак радова везаних за Нотр Дам, и не само за Нотр Дам, него се са тог балкона види и Пантеон, виде се кровови Сорбоне, види се Сен Женевјев, види се та најближа околина“, прича Љубинковић.

миливој, љубинковић, фото

Он додаје да временом, посматрајући катедралу, она више за њега није представљала објекат. Постала је субјекат.

„Ви њу доживљавате као нестваран објекат који је урађен у чипки од камена. Са тим прстима који држе кровну конструкцију, који држе комплетан брод, са свим тим детаљима, она излази из перцепције реалног и улази у један доживљај скоро надреалног, поготово ноћу. Ја мислим да уопште нисам још реализовао тај прави доживљај Нотр Дама. Просто, она ми стално негде измиче. Кад узмем крејон, кад узмем угаљ, кад узмем четку и почнем да радим, увек имам осећај да ме превазилази“, каже уметник.

Изложба „Нотр Дам – урбани пејзаж“ прошле године приказана је онлајн, такође 15. априла, на годишњицу великог пожара. У вечери 15. априла 2019. године, катедралу Нотр Дам захватила је ватра која је уништила дрвени кров и велики део њене унутрашњости. Касније је потврђено да ништа необновљиво није уништено. Радови Миливоја Љубинковића настали су пре овог пожара.

Од почетка 21. века, катедралу је годишње посећивало око 14 милиона туриста и ходочасника, што ју је чинило једном од најпосећенијих грађевина у целој Европи.

Ова изложба реализује се у организацији пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“ и новосадског огранка Француског института у Србији, који ове године обележава свој 70. рођендан. Као пратећи програм изложбе, биће приказане фотографије и кратки филмови о радовима на реконструкцији катедрале, које за ову прилику уступа Јавно предузеће за рестаурацију и обнову катедрале Нотр Дам из Париза.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

извор, фото:  Фондација Нови Сад 2021

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *