Кризни штаб: Нема пооштравања мера, постојеће морају да се спроводе ригорозно и доследно

Кризни штаб на данашњој седници није донео ново пооштравање мера, већ ће постојеће мере бити строго контролисане и мораће да се спроводе доследно и ригорозно, рекао је након седнице члан Кризног штаба Срђа Јанковић.

 „Овога пута нисмо пооштравали постојеће мере, него је нагласак на томе да се мере које су на снази спроведу оштрије, да не гледамо више кршење мера и да спречимо да се ситуација даље погоршава“, рекао је Јанковић новинарима.

Навео је да се ради на правном оквиру који би омогућио да се санкционишу они који крше мере.

Јанковић је апеловао на грађане да поштују мере, а на надлежне да контролишу њихово поштовање како не би гледали слике које би могле, каже он, скупо да нас коштају.

Истиче да Кризни штаб јесте забринут тренутном епидемиолошком ситуацијом, јер се она, наводи, погоршава.

„Али можемо још много тога да урадимо и много тога од нас зависи“, рекао је Јанковић.

На питање да ли ће ПЦР тест бити потребан за улазак у земљу, Јанковић је одговорио да за сада није потребан, али да је та мера могућа у будућности.

На данашњем Кризном штабу донета је одлука о увођењу брзих антигенских тестова, тамо где је то одговарајући индиковани тест, а то значи бржа дијагностика ковида19, додао је Јанковић.

Упитан да ли постоји могућност да подаци о томе колико је заражених по градовима буду јавно доступни, Јанковић каже да ти подаци већ постоје и да се могу добити у Институту „Батут“.

Јанковић је, на питање новинара о раду школа, рекао да за сада нема потребе за затварањем школа и преласком на онлајн наставу.

Ђерлек: Сада се не размишља о ограничењу кретања

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже да се у овом тренутку не размишља о ограничавању кретања за грађане због повећаног броја заражених вирусом корона.

Он је за ТВ Пинк међутим навео да ће се, уколико се епидемиолошка ситуација драстично погорша, сигурно и о томе размишљати.

Како каже, циљ је да се сачувају животи људи, али да се води рачуна и о економији.

Највећи проблем и највећи ризик за ширење вируса представљају забаве и дружења.

Упитан да ли крсне славе представљају ризик, он је рекао да славе морају да се славе.

„Министар здравља разговарао је са патријархом да се славе славе ове године као некада, у кругу породице“, рекао је он.

 

извор: Танјуг, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *