Практично већ следећи дан, у петак 5. маја, радници новац могу очекивати и на својим рачунима под условом, наравно, да им послодавац пребаци добијени новац од државе. То ће највећем броју запослених бити други део мајске зараде.

Прва транша је исплаћана у првој недељи маја, а трећи и последњи минималац држава ће исплатити у првој недељи јула.

Више од милион запослених добиће укупно по 750 евра помоћи од државе и то је део економског пакета подршке државе вредног 5,1 милијарду евра. Предузетници, микро, мала и средња предузећа добијају по цео минималац, а запослени у великим предузећима по 15.000 динара по раднику.

КО ИМА ПРАВО НА МИНИМАЛАЦ

Право на минималац имају радници који су пријављен. Фирма у којој раде мора да буде основана пре 15. марта ове године, а услов је и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања. Тако ће минималац бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Право на минималац има више од милион радника.

Што се тиче запослених који су примљени у радни однос 01.04.2020. године, послодавац по основу ових запослених може остварити право на минималац за два месеца.

КО НЕМА ПРАВО НА МИНИМАЛАЦ

Право на минималац притом немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци.

Такође, у случају да предузетник истовремено има статус запосленог а пензионер је, он нема право на минималац. Право на овакву директну помоћ државе немају ни труднице и породиље којима целу зараду исплаћује држава, преноси Блиц.рс.

извор: новостионлине