ОДРЖАН ИЛИНДАНСКО ЦРКВЕНО НАРОДНИ САБОР НА КЛИСИ

И ове године, уз пригодан програм високе уметничке вредности, испред цркве Вазнесења Господњег, на Сентандрејском булевару у Новом Саду, обележен је Илиндан, у српском народу познати верски празник. Том манифестацијом, према речима организатора, односно представника парохије при храму Вазнесења Господњег и Центра за неговање традиција поднебља “Равничар“, намера је да се искажу зборовање, сабрање и заједништво. Сабору на Клиси, који је стална манифестација у области културе и изворног народног стваралаштва, присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

– Веома смо поносни што се културне манифестације одржавају у свим деловима града и што децентрализација културе није остала на нивоу идеје. Драго ми је што је овако квалитетан програм уприличен за становнике овог дела града и што је овај значајан верски празник повод да се људи друже и поделе добре вредности. Ово је прилика да уживамо у изведби културно-уметничких друштава, глумаца и музичких састава и да, са вером у срцу и добрим намерама, заједно обележимо дан Светог Илије. Важан део реализације пројекта Европска престоница културе јесте да на прави начин покажемо све наше особености, обичаје и традицију ових простора и овај Фестивал, у том смислу, сигурно употпуњује културну слику Новог Сада  – истакао је Далибор Рожић.

Поводом Илиндана, одржани су света литургија и вечерње богослужење у храму Вазнесења Господњег, отворена је изложба „Кроз три века хуманости“, уз пригодан културно-забавни програм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *