,,МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА МИСЛИМ ЗДРАВО“

Трећи фестивал удружења ,,Сирмијум град деце“

У Сремској Митровици 12.9. 2024. године, званично је отворен трећи фестивал удружења ,,Сирмијум град деце“, под слоганом ,,Моје је право да мислим здраво“.

Сваког септембра, одржава се фестивал намењен деци узраста од четири до осамнаест година. Овогодишњи фестивал, као и претходни, носи снажну и широку поруку. Свако дете има право на здрав живот и здраво окружење. Овогодишња порука ,, Моје је право да мислим здраво“, кренула је из Дневног боравка ,,Сунце“, за децу, младе и одрасле са телесним инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама. Није случајно да фестивал крене управо из боравка ,,Сунце“, јер циљ удружења, самим тим и фестивала је да смо сви једнаки, да бришемо разлике, да негујемо другарство и међусобну љубав. Помажемо једни другима, ослањајући се једни на друге.

Гости  и посетиоци су имали прилику да виде готове продукте корисника дневног боравка, али и да присуствују и буду учесници радионице. Топлина и љубав која влада међу децом се могла осетити већ при уласку у двориште, које је препуно биљака и цвећа које окружују стакленик и башту. Занимљиво је напоменути да корисници  боравка са својим васпитачима, специјалним педагозима, психолозима и дефектолозима, узгајају воће, поврће и цвеће, од којих касније праве џемове, зимнице, суше биљке и пакују чајеве у кесице, али и продају свеже у сезони. Поље лаванде даје посебан мирис, који се шири двориштем. Ткају дивне таписерије, сликају разним техникама и осликавају теглице техником сличном декупажу, наносећи туткало четкицом преко пресованог цвећа из свог дворишта на стаклене тегле. Овој радионици су се прикључили данашњи посетиоци фестивала.

Фестивал је отворила председница удружења, маст. Сандра Штетина и том приликом се захвалила присутнима и учесницима, поделивши на крају захвалнице.

Организатори се захваљују сарадњи са школом за основно и средње образовање ,,Радивој Поповић“, директору Неговану Николићу, дефектологу Анити Ленђер Обрадовић, Еколошкој Предшколској Установи ,,Стоногица“ и директорици Весни Станимировић, чије је дете, некадашњи полазник вртића ,,Стоногица“, Искра Цветковић, уступила свој цртеж за изглед овогодишњег плаката. Такође, организатор се захваљује госпођи Бојани Маљукановић из Амбасаде Шведске, која је била присутна на отварању и велики је  пријатељ удружења. Посебно треба напоменути сарадњу са три нордијске Амбасаде, које удружење негује: Шведска, Финска и Норвешка.

Други програм фестивала ,,МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА МИСЛИМ ЗДРАВО“, одржан је послеподне на спортском терену ,,Партизан“, а учесници су били полазници бесплатне школице спорта при Спортском Савезу Града Сремска Митровица.
Удружење ,, Сирмиум град деце “ се захваљује стручним сарадницима, професорима физичког васпитања који безгранично воле свој посао ( Марку, Ангелини, Зорани, Јелени, Драгани и Јовани), као и свој деци учесницима, међу којима се сигурно налазе и будући велики спортисти.
Посебну захвалност дугујемо господину Немањи Црнићу, генералном секретару Спортског Савеза.

Овогодишњи фестивал ће трајати до 26.9.

 

Председница удружења ,,Сирмијум град деце“

маст. Сандра Штетина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *