У Хрватску и са потврдом о руској или кинеској вакцини; Словенија ушла у трећи локдаун због пандемије корона вируса

Од поноћи се за улазак у Хрватску признају брзи антигенски тестови, а може да се уђе и са потврдом о вакцинацији, укључујући руску и кинеску вакцину, које није одобрила Европска агенција за лекове. Словенија је данас ушла у трећи локдаун за само нешто више од годину дана, који ће трајати до 11. априла, изузев за време ускршњих празника, када ће чланови два домаћинства моћи да се међусобно посећују.

У ХР 67 одсто тестираних има британски сој корона вируса

Министар здравља Вили Берош информисао је данас владу о епидемиолошкој ситуацији и истакао да 67 одсто тестираних у Хрватској има британски сој корона вируса.

„Раст броја новозаражених (2.422) довољно говори о озбиљности ситуације. Данас је двоструко више људи на респираторима у односу на почетак марта. С данашњим даном на респиратору су 144 особе“, рекао је Берош отвореном делу седнице владе.

Имајући на уму ускршње празнике, казао је, зараза се може спречити придржавањем мера.

Апелујући на грађане да поштују мере, Берош је рекао да је Хрватској испоручено 540.845 доза цепива, од којих су утрошене 463.003 дозе или 86 посто.

У земљу могу да уђу и особе које су преболеле ковид уз потврду која ће важити 180 дана, рекао је синоћ шеф Националног штаба Давор Божиновић, преноси Hina.

„С обзиром на рестриктивне мере у суседним земљама не очекујемо велик број улазака у Хрватску“, казао је Божиновић.

Словенија ушла у трећи локдаун због пандемије корона вируса

Школе ће поново прећи на наставу на даљину, док ће вртићи пружати бригу о деци само за децу родитеља који раде у секторима од кључног значаја, преноси словеначка агенција STA.

Маске за лице поново ће бити обавезне на отвореном, осим током рекреације у природном окружењу.

Људима ће бити забрањено напуштање свог региона, уз изузетке као што су одлазак на посао, пружање помоћи или учешће у дипломатским мисијама.

Директна продаја робе и услуга потрошачима биће забрањена, уз изузетак прехрамбених продавница, апотека и цвећара.

Биће на снази забрана окупљања, а људима ће бити дозвољено да се друже само са члановима сопственог домаћинства. Све прославе биће забрањене, а полицијски час од 22:00 до 05:00 остаће на снази.

Музеји, галерије, библиотеке и архиве, такође, ће се данас затворити, догађаји су отказани у наредних 11 дана, а верске церемоније ће се одржавати без присуства верника.

Ускршња недеља, која се слави 4. априла, биће изузетак, а људи ће моћи да путују широм земље да посете породицу.

Максимално два домаћинства моћи ће да се друже, али укупан број људи старијих од 15 година не сме бити већи од шест.

Хришћани у Словенији прославиће Ускрс усред низа ограничења због корона вируса, јер се од 1. до 11. априла уводи строго закључавање, а све верске службе одвијају се без верника.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: курир.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *