У СРБОБРАНУ ОДРЖАНА ТРИБИНА УДРУЖЕЊА „ХРАБРИ БОРЦИ 1990 – 1999“

У организацији удружења ратних ветерана „Храбри борци 1990 – 1999“ у великој сали Скупштине у Србобрану у суботу је одржана трибина на којој су учествовали новинар Петар Кочић, као члан Штаба „Бесмртног пука Србије“ испред Центра за изучавање и очување културно-историјског наслеђа источне Европе „Меморијал“, редитељ Драгосав Бокан и пуковник у пензији и члан Управног одбора СУБНОР-а Золтан Дани.

Петар Кочић је говорио о својим искуствима ратног извештача са подручја Славоније, Барање и западног Срема током 1991. године као времену агресије НАТО пакта 1999. године.

 

Драгослав Бокан је рекао да је невероватно да данас јавно више нико не помиње Српску крајину, која је простор од 17.000 квадратних километара на коме српски народ има своја духовна, културна и историјска упоришта још из времена Светог Саве.

– То је простор у коме су српски хусари на коњима исписивали историју Европе плаћајући својом крвљу могућност да  живе слободно под Хабзурзима, али без икаквих обавеза које су имали сви они који нису учествовали у ратовима и који су били сељаци под влашћу Угарског сабора или такозваног Хрватског сабора – истако је Бокан. – Ми смо имали своју слободу, ми смо имали своју аутономоју, ми смо имали своја права, ми смо имали своје јунаке. Део тих јунака је отишао у Русију и тамо је формирао две  своје мале државе српске, баш на месту где су данас Доњецк и Луганск где су сада у очима целог света тачке отпора пред украјинским неонацизмом. И та и таква Крајина, која је вековима постојала и која нам је дала толике хероје, интелектуалце, значајне људе, страдалнике, мученике и светитеље – више не постоји у нашим причама. Ми који бранимо Косово и Метохију, који се сећамо нашег завета, ми који смо спремни да бранимо и одбранимо Републику Српску од свих напада и све Србе у Црној Гори, ми који се чак бавимо и стањем Срба у Македонији, као да смо заборавили да смо до скора били сувласници, ако ништа друго, онога што се данас зове Републиком Хрватском. Као да је то заборављено, као да смо се тога одрекли, као да то више немамо у виду  –  између осталог рекао је Драгосав Бокан.

Пуковник Золтан Дани на трибини је испричао како је његова јединица у пролеће 1999. године оборила амерички „невидљиви“  авион Ф 117 А. Према његовим речима, у том подвигу пресудна је била храброст, обученест и уиграност посада противваздухопловних оруђа и оружја.

Извор: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *