У недељу помен жртвама Новосадске рације

У недељу, 23. јануара у подне, Град Нови Сад ће обележити 80 година од Новосадске рације, стравичног злочина у Друго светском рату, када је јануара 1942. године мађарски окупатор, у сарадњи с неколицином домаћих Мађара, побио или под лед бацио око 4000 Срба, Јевреја, Рома и припадника других народа. Организациони одбор обележавања Рације представио је програм комеморативног скупа који се традиционално одржава на Кеју жртава рације, код споменика „Породица“.

Чланови Одбора за обележавање Новосадске рације протојереј Владан Симић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк представили су програм, напоменувши да на тај тужни јубилеј, због актуелне епидемијске ситуације, ипак неће бити одржана Свечана академија, како је раније планирано. Према речима протојереја Симића, поменом у недељу ће, заправо, бити настављено обележавање погрома у Бачкој које је почело  централним парастосом у Мошорину 4. јануара. Како је најавио, на Кеју жртава рације у недељу у 12 часова предвиђено је најпре обраћање градоначелника Новог Сада, а након тога ће епископи  Српске православне цркве служити парастос уз пратњу  хорова „Св.Георгије“ и „Антифон“, док ће у име јеврејске заједнице помен одржати врховни рабин Србије Исак Асиел, уз пратњу хора „Хашира“ који ће потом извести неколико композиција. Као и ранијих година, церемонија се завршава паљењем свећа и полагањем венца са речне фротиле, што предводи војни свештеник СПЦ-а. Грађани такође могу да одају пошту жртвама Рације, паљењем свећа на платоу испред спомен-плоча на Кеју. Полагање венаца и цвећа на Штранду, где су пре 80 година хиљаде грађана бачене под лед Дунава, планирано је за 13 часова и 15 минута.

Председник Јеврејске општине Мирко Штарк подсетио је на то зашто обележавамо Новосадску рацију, истакавши да  је то зато што „имамо обавезу да наше сећање преносимо на потомке и  да не дозволимо да се поново нешто слично деси.“

Тескст и фото: Војвођански новинар

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *