ОТВОРЕН КИНЕСКИ ФЕСТИВАЛ СВЕТЛА У НОВОМ САДУ

Магична игра светлости бесплатна за све посетиоце

“Кинески фестивал светла”, под покровитељством Владе Републике Србије, амбасаде Народне Републике Кине у Србији, Покрајинске Владе АП Војводине, Града Београда и Града Новог Сада, свечано је отворен јуче, 23. јануара у Новом Саду у Лиманском парку. Фестивал је званично отворила амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, а посетиоци су уживали у магичним светлећим инсталацијама које ће красити Лимански парк све до 16. фебруара. Лампиони ће бити укључени сваког дана од 17 часова и улаз за све посетиоце је бесплатан. Сарадња са Ракутен Вибер, омиљеном глобалном апликацијом за размену порука, омогућила је бесплатине стикере како бисмо могли да поделимо радост Фестивала и у свакодневној комуникацији. Стикери ће свима бити на располагању од понедељка 27.јануара.


Фестивал, којим се уједно обележева кинеска Нова година, отворили су иницијатор и оснивач Фестивала Слободан Тркуља, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.
Испред организатора Кинеског фестивала светла, Балканополис центра за модерну традицију, оснивач Фестивала, уметник Слободан Тркуља, који већ годинама ужива велику популарност у Кини и један је од амбасадора културне размене између две земље, изјавио је: “Нови Сад је вечерас један од ретких градова у Европи чији ће грађани и посетиоци имати прилику да уживају у игри светлости коју је осмислила група уметника из провинције Сичуан која са собом доноси дух традиције и симболике древне Кине. Уверен сам да ће “Кинески фестивал светла” допринети још већем зближавању народа Србије и Кине које веже традиционално пријатељство и изузетно блиски односи”.


“На овај начин показујемо да постоји искрено и чврсто пријатељство између две државе. Захвалан сам свима који су помогли да се овај фестивал одржи у Лиманском парку, и да парк засија у разним бојама. Надам се да ће бројни Новосађани посетити изложбу током наредне три недеље, а гледаћемо да за следећу годину обезбедимо још већи број лампиона”, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, честитајући амбасадорки Кине кинеску Нову годину.
Након Новог Сада, фестивал ће бити отворен у Београду, вечерас, 24. јануара у 16:40 часова на платоу код фонтане „Рибар“ на Калемегдану, како би у 17:00 сати по београдском, а у поноћ по пекиншком времену уз одбројавање и велики ватромет дочекали кинеску Нову годину. Фестивал у Београду отвориће високи званичници Републике Србије и представници амбасаде Народне Републике Кине у Србији.

извор: Агенција „Галетин“
фото: Бојан Ђокић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *