Новом Саду и награда за најуспешнију престоницу културе

После признања за најбољи европски тренд бренд у области културе, у Нови Сад стиже још једна награда – „Мелина Меркури“ која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе. Панел експерата Европске комисије 2019. године је оценио Нови Сад као једну од најбољих Европских престоница културе у припремној фази, те је сада након трећег контролног извештаја дао препоруку да Српска Атина добије ово престижно признање, вредно 1.5 милиона евра.

 

„Програм и његова европска димензија веома су снажни, те закључујемо да тим добро разуме концепт Европске престонице културе“, наводи се у извештају стручањака Европске комисије који додају: „Са задовољством издвајамо велики број међународних сарадњи у оквиру програма и изузетан труд за развој публике“, закључујући да се у наредном периоду настави са започетим процесима на стварању трајних легата који ће остати Новом Саду и након године титуле, као и неговањем изграђених мостова између уметника и грађана.

Координатор Европских престоница културе Европске комисије, Силван Пасква, честитао је читавом тиму пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ на „изузетном раду и посвећености на припремама за реализацију титуле Европске престонице културе“.

Наградом „Мелина Меркури“ и Наградом за најбољи европски тренд бренд у области културе, Нови Сад је постао једина Европска престоница културе до сада са две престижне европске награде и пре титуларне године.  Кроз позитивне оцене три различита жирија европских експерата, Српска Атина је у претходних пет година потврдила свој квалитет у укључивању локалне сцене и грађана, развоју и међусобном повезивању установа културе и ванинституционалне сцене, децентрализацији културе, подизању продукцијских и програмских капацитета али и отварању и обнављању нових простора.

Захваљујући томе, Новом Саду после 2022. године, поред програмских легата, сада европског реномеа – Дочека и Калеидоскопа културе, остаје и пет обновљених средишта културе: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Алмашки крај, центар града са Позоришним тргом, Дистрикт на простору Великог Лимана и мрежа културних станица широм града.

Награда „Мелина Меркури“, названа по бившој грчкој министарки културе и чувеној глумици, која се сматра и најзаслужнијом за покретање пројекта ЕПК, у Нови Сад стиже после завршног контролног извештаја  тима експерата који је одржан пре месец дана, а на ком је тим Фондације „Нови Сад – Европска престонице културе“  известио о испуњењу преузетих обавеза 2016. године, када је титула и освојена.

извор: НСЕПК
фото: Ј. Ивановић, В.Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *