НОВИ САД ЕНЕРГЕТСКИ СТАБИЛАН И БЕЗБЕДАН ГРАД

– Приликом акцидента у Бугарској, који је утицао и на систем даљинског грејања у Новом Саду, захваљујући подршци државе, односно “Србија гаса“ стање је нормализовано већ у поподневним часовима, те корисници услуга ЈКП “Новосадска топлана“ нису трпели – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић након обиласка постројења даљинског грејања у топлотном подручју топлана “Југ“. Он је нагласио да је то новосадско предузеће, које ове године навршава шест деценија постојања, пре две године инвестирало 500 милиона динара у топлану “Југ“ где је уграђена најбоља опрема и изграђена когенеративна станица од четири мегавата, те да је за годину и по дана произведена струја у вредности од три милиона евра.

– Постоји још једна когенеративна станица од 10 мегавата у топлани “Запад“ која производњом топлотне енергије ствара електричну енергију и она је продала струју за 30 милиона евра “Електропривреди Србије“, а тај новац улаже у даљи развој система. Годишње ЈКП “Новосадска топлана“ инвестира између осам и десет милиона евра сопстевних средстава, а Град их последњих неколико година не субвенционише. То је предузеће које ствара добит и део тог новца уплаћује у градски буџет, а греје преко 108 000 објеката. Када се догодио проблем у Бугарској, удружиле су се “Термоелектрана топлана“ и “Новосадска топлана“, тако да ћемо имати додатне капацитете за грејање ове сезоне. Оне заједно располажу са залихама од 5000 тона мазута, који би се користио као алтернативно гориво у случају хаварија. Та количина обезбеђује потребно време да се потенцијални проблеми реше, а да корисници грејања не осете последице. Наша “Топлана“ користи гас као базични енергент и ради у складу са највишим еколошким стандардима. Град планира да гради нову топлану на Мајевици, за шта је већ определио парцелу, а тиме би системом били покривени подручје северно од Булевара војводе Степе, нови објекти на Булевару Европе, као и део Југовићева – нагласио је Вучевић.

Градоначелник је са министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић већ разговарао о могућим линијама подршке са националног и међународног нивоа за такву инвестицију, а  ЈКП “Новосадска топлана“ је упутила Министарству прелиминарне информације.

– Идеја је да то буде прва топлана која ће користити биомасу као гориво, с тим да остане могућност коришћења гаса као алтернативног извора. План нам је и да у наредне две до три године почне изградња топлане на Мишелуку, једном од најатрактивнијих локалитета где су сада зграде РТВ Војводина и нове болнице, како би и тамо било обезбеђено даљинско грејање – истакао је Милош Вучевић. Новосадски градоначелник закључио је да је град енергетски стабилан и безбедан град, а да се у фебруару односно марту, очекује и завршетак велике инвестиције, вредне два милиона евра, у топлану “Запад“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *