Кон: Други талас могућ и на лето – ја очекујем у новембру, лекарски део тима није за отварање вртића пре 1.јуна

Др Предраг Кон указује да је прича о другом таласу корона вируса за сад само на нивоу спекулација у свету, да још нема поузданих студија, али да је могућ и на лето, ако не поштујемо мере.

Вероватноћа да ће се појавити други талас из дана у дан се, каже, повећава.

„Чуо сам да је други талас могућ и пред лето и на лето ако не поштујемо мере. То је тачно, али се надам да се то неће десити. Појава таласа кад прође кроз јужну хемисферу и врати се назад је могућа. Неки говоре о септембру. Моје искуство са грипом је да ће то да се деси у новембру, али то су само утисци, искуства, промишљања, нема ниједне основе. Имаћемо више знања кад урадимо испитивање имунитета“, наводи Кон.

предраг, кон

ТАНЈУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЦ
Маске неопходне у јавном превозу и маркетима

Постоји консензус струке да би примена маски била неопходна у јавном превозу и затвореним просторима, пре свега продавницама, а да ли ће то остати на нивоу препоруке или забране не зависи од стручњака, изјавио је Кон.

„Постоји консензус струке да су маске у јавном превозу неопходне и њихово коришћење у затвореном простору, посебно у маркетима и свуда где се пружају услуге првенствено за запослене, а у зависности од врсте контакта, да ли су блиски или не, можда и за саме кориснике“, рекао је Кон.

Како је нагласио, то је препорука струке а да ли ће на препоруци остати не зависи од њих.

„То ће морати да се одлучи. Ако постоји општи друштвени став да треба да се забрани биће забрањено… Такође, да ли ће кроз уредбу која ће проистећи из тога ићи и неке казнене мере, то је ствар правника“, рекао је Кон.

Он је нагласио да је све што је до сада струка изнела било на нивоу препорука.

„Ми смо препоручили забрану контаката. Испоставило се да је то могуће обезбедити забраном кретања и ми смо то подржали“, навео је др Кон.

Додао је да није одмах препоручена забрана кретања, већ најпре контаката.

Истакао је да је сада ситуација другачија и да се забрана контаката подиже на ниво „прихватљивог ризика“.

У следећој фази би, по њему, требало забранити контакте.

Наводи да су се сви пробудили тек кад је вирус дошао у Италију, а да су били успавани док је био у Кини.

„Пробудили смо се ипак на време“, каже Кон.

Лекарски део тима није за отварање вртића пре 1.јуна

Кон је изјавио да лекарски део тима није за отварање вртића и школа пре 1. јуна.

“То нећемо моћи да подржимо, јер је ту могуће ширење”, рекао је Кон.

Када је реч о теретанама, епидемиолог наводи да оне без ризика не би могле да постоје.

„Види се нагло повећање саобраћаја, људи излазе на лепо време. Ако почне уобичајена комуникација, ризик је на стотине пута већи“, указује Кон.

Одговарајући на питање новинара да ли у Забели има заражених, епидемиолог Кон је рекао да нема ту информацију.

Кон је на конференцији за новинаре казао и да ћемо ми знати колики нам је имунитет тек када завршимо тестирање.

“Постоје међу нама лекари који различито саопштавају шта мисле да ће бити. Имате оне који сматрају да смо прокужени, да је све то завршено, има оних међу којима сам ја да је то далеко мањи проценат него што се очекује”, рекао је Кон.

Он је додао да из света стижу контрадикторни подаци.

“Једни кажу да је прокуженост велика, што значи да су имуни, а неки кажу да ће сасвим сигурно да ће ово још дуго трајати”, рекао је Кон.

Није било озбиљне грешке по питању људских права

Сматрам да државни врх и струка нису направили неку озбиљну грешку што се тиче угрожавања људских права због забране кретања, оценио је Кон и истакао да не би сам себи, колегама и држави да даје највишу оцену за то како су се борили против короне, јер це то, каже, учинити грађани.

“Мере које смо донели су мере јавног здравља које епидемиолози примењују када је велика опасност по ширу популацију, а видели смо да реална опасност постоји јер је у другим деловима света била велика смртност”, рекао је Кон одговарајући на питање медија да оцени борбу државе против новог вируса.

Сматра да Србија све време у борби против вируса корона “добро стоји”, што, каже, показују резултати који оправдавају донете мере.

“Сигурно ће бити дискусије о томе, али мере оправдавамо тиме да су употребљене у општем интересу свих. Нећу да дајем оцену, не бих да јавно изрекнем највишу оцену, већ ће народ то оценити”, каже Кон.

Упитан да објасни шта значи да ћемо морати да живимо са вирусом корона, Кон је рекао да морамо схватити да ће наше понашање морати да буде измењено.

“Враћање живота не односи се само на посао, већ и свим свакодневним активностима. Морамо да схватимо да овај вирус дефинитивно нема намеру да нас напусти и да све што имамо на располагању да се штитимо од њега јесте социјално дистанцирање”, каже Кон.

“Враћање у живот иде полако, али мора да нам уђе у свест да је овакво, опрезно и превентивно понашање неопходно”, закључио је Кон.

Без доказа да вирус слаби, али ризик заражавања слаби

Немамо још доказа да вирус слаби, али у почетку је једна особа могла да зарази пет, док сада две особе заражавају једну, рекао је Кон.

Ризик од заражавања је сада неупоредиво мањи, рекао је Кон и додао да постоје само посредни докази да вирус слаби.

Упитан на који ће се начин поштовати прописане мере заштите запослених када почну ствари да се враћају у нормалу, Кон је рекао да се подразумева да ће инспекцијски органи радити свој посао, али да сматра да само потпуно неодговорно лице може после свега овога да не поштује мере.

„То не очекујем. То што већина нема поверење у становништво, е то су они који су највише говорили да треба да се укину мере, а сада када се укидају критикују што се враћа живот“, навео је Кон.

Истакао је да смо применили стриктне мере, али да нам је становништво и даље врло осетљиво и да се сада враћамо у нормалан живот са знањем да постоји могућност и смртног исхода.

Ванредне мере ће свакако још бити на снази, као и забрана јавних окупљања, казао је Кон и додао да ће се тек видети да ли ће се односити на број људи 20 или 50, као и да ће и даље остати забране које се односе на затворени простор.

Кон, ипак, очекује да ће се грађани придржавати мера и да ће после само остати препоруке, као и да неће бити разлога да се враћамо опет на увођење мера.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Слободан Миљевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *