Млади са КиМ и ове године на „Тесла глобал форуму“

На позив Тесла Глобал форума, а у организацији Удружења „Глас Метохије“, млади са Косова и Метохије боравили су од 7. до 10.јула у Новом Саду. Четрнаесторо деце из   Грачанице, Гораждевца  и Витине, као и пет студената из Куманова у Северној Македонији, учествовало је у бројним активностима Тесла форума, посетило бројне знаменитости широм Војводине и у српској престоници и разменило искуства са својим вршњацима у северној српској  покрајини.

Предавања, књижевни сусрети и округли столови у Архиву Војводине, обилазак парка природе Засавица и учешће у недељној литургији у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори, само су неки од догађаја у оквиру Тесла глобал форума који за децу са Косова и Метохије представљају једно дивно и незаборавно искуство“, наводи за наш портал председник удружења „Глас Метохије“ Стојан Предовић. Истиче да је ово четврти пут заредом како средњошколци и студенти са КиМ долазе у Војводину и враћају се кући са дивним успоменама на лепо дружење, али и са занимљивим и корисним сазнањима која су добили од угледних учесника манифестације – српских писаца, уметника, историчара, новинара,  научника…
„Било је планирано да дође педесетак младих, али њихове општине нису успеле да обезбеде превоз, па су многи одустали. Упркос томе, захвални смо  што су локалне самоуправе на КиМ у протеклом периоду,  три године заредом, ипак успевале да организују превоз и тиме су стотинама деце омогућиле учешће на овој јединственој манифестацији у част Николе Тесле“, објашњава Предовић, иначе иницијатор бројних и веома честих  хуманитарних акција за децу са КиМ. Захваливши организатору на гостопримству, Архиву Војводине као домаћину дешавања, као и свима који су оставили снажан утисак на децу (попут чланова групе Београдски синдикат, писца Владимира Кецмановића, редитеља Драгослава Бокана), председник „Гласа Метохије“  додаје да посебну захвалност дугују и госпођи Данијели Симоновић Митић из Грачанице која је све време била са њима.
Млади са КиМ и из Сев.Македоније (у средини Стојан предовић – Глас Метохије)
Аутор: Војвођански новинар
Фото: Глас Метохије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *