Британски сој корона вируса доминира у последње две недеље

Вирусолог и члан Кризног штаба Тања Јовановић каже да је епидемијска ситуација у Србији забрињавајућа и да у последње две недеље у нашој земљи доминира британски сој вируса корона који је присутан код 70-80 одсто пацијената.

Јовановић је за К1 телевизију навела да се британска варијанта вируса брже размножава и да је заразнији, као и да истраживања показују да долази до промене клиничке слике код оболелих.

„Велики број пацијената захтева кисеоничку потпору, а много болесника је на респиратору. Смртност није већа, али је клиничка слика тежа код оболелих од британског соја“, рекла је Јовановић за К1 телевизију.

Напоменула је и да млађи људи више оболевају него раније и да се и код њих развија тежа клиничка слика.

Јовановић је навела да у Србији још нису регистровани јужноафрички и бразилски сој, за које каже да су опаснији.

Како наводи, вакцине делују и на та два соја, али је њихова ефикасност код тих варијанти смањена на 85 одсто.

Указала је да би антитела код особа које су прележале корону требало да штите и од нових сојева, али и вакцине које су направљене на оригиналном вирусу.

Јовановић је навела да Србија има најблаже рестриктивне мере у Европи и сматра да би требало истрајати у томе да се мере продуже и дуже од две недеље да би се, каже, направила контрола над ширењем епидемије.

„Мере морају да буду рестриктивније ако желимо да нешто урадимо,али ми имамо моћно оружје у рукама и привилегију коју немају друге земље, да завршимо процес масовне имунизације и повећамо колективни имунитет. Док то не постигнемо, морамо да се придржавамо епидемиолошких мера“, навела је она.

Истакла је да свака вакцина која је регистрована у нашој земљи добра, да су све квалитетне и да остављају врло ефикасан имунолошки одговор.

Када је реч о провери антитела после вакцинације, Јовановић је објаснила да различите лабораторије користе различите тестове и да не могу да се упоређују вредности, односно, количине антитела које се изражавају различитим јединицама.

Нагласила је и да нема опасности и да нису научно оправдане спекулације на друштвеним мрежама да вакцинација против вируса корона може да изазове аутоимуне болести.

извор: Танјуг, РТВ
фото: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *