АНАЛИЗА ТРЖИШТА ПОЛОВНИХ АУТОМОБИЛА НАКОН ВАНРЕДНОГ СТАЊА

У прве две недеље након укидања ванредног стања, тржиште половних аутомобила у Србији бележи благи опоравак, показало је истраживање које је сајт polovniautomobili.com спровео међу продавцима аутомобила, у периоду од 18. до 22. маја.  Чак 62% њих навело је да је од 7. маја, кад је укинуто ванредно стање, забележило раст продаје. Међутим, тек 12% њих је рекло да им се продаја вратила на ниво од пре проглашења епидемије вируса корона и увођења ванредног стања.

Да им продаја није порасла, навело је 38% анкетираних.

Њих 35% је рекло да од укидања ванредног стања нису продали ниједан аутомобили, док је 33% одговорило да је продало један до два аутомобила. Да су од 7. маја  продали између три и пет аутомобила, навело је њих 19%, а да су продали до 10 возила њих 7%. Од укидања ванредног стања, више од 10 аутомобила продало je 6% анкетираних.

Анкета је показала и да је број заинтересованих купаца у благом порасту. Тек 13% анкетираних је навело да ни после укидања ванредног стања купци нису долазили на њихов ауто-плац, док је 11% рекло да се број посета ауто-плацу вратио на ниво од пре увођења ванредног стања.

Да је број купаца који су дошли да погледају аутомобил на ауто-плацу значајно већи него током ванредног стања, рекло је 13% анкетираних, а 32% њих да је незнатно већи. Да се ситуација није променила у односу на период ванредног стања, рекao је 31 % испитаника.

 

У анкети коју смо током ванредног стања спровели  међу купцима аутомобила, две трeћине њих је рекло да није одустало, већ да је куповину одложило, док је 13% навело да је дефинитивно одустало од куповине.

Резултати анкете показали су да је новонастала ситуација утицала и на одлуке купаца кад је реч о томе за какве су аутомобиле заинтересовани. Половина анкетираних продаваца је навело да купци сада траже јефтиније аутомобиле, и то:

  • 38% – траже се јефтинији аутомобили него пре ванредног стања
  • 12% – траже се и до 50% јефтинији аутомобили него пре ванредног стања

Да се траже исти аутомобили као и пре ванредног стања, рекло је 50% анкетираних.

Сајт polovniautomobili.com урадио је и анализу која је показала да епидемија корона вируса и увођење ванредног стања нису значајно утицали на цене половних аутомобила у Србији.

 

Извор: polovniautomobili.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *